Kenia Guerrero Céspedes

Cuba: Ik ben geboren in Cuba, hét land van de salsa! Aangezien mijn moeder ook een danseres was ben ik al van kinds af aan ondergedompeld in de danswereld. Het gevoel voor dans zit nou eenmaal diep geworteld in mijn genen dus ik kon er niet omheen… Mijn grote droom was dan ook om later een danseres of actrice te worden.

Ik ben officieel bij een dansgroep begonnen toen ik 7 jaar oud was: het begin van mijn danscarrière. Later was ik naast mijn studies altijd actief in de wereld van kunst. Als het niet met dans was, dan was ik met acteren bezig of allebei tegelijk. Ik heb meegedaan aan verschillende festivals in Cuba en ik was lid van de “Comparzas”. Dit was een dansgroep voor Carnaval in mijn eigen stad.

Nederland: In 1999 ben ik naar Nederland gekomen. Ik danste op dat moment al 3 jaar bij een showgroep genaamd “Ritmo Cariberio” onder leiding van Clarita Ribalta, een professionele Cubaanse danseres. Toen ik stopte bij deze showgroep ben ik verder gegaan met dans als de partner van een andere Cubaanse Salsa instructeur, genaamd “Hanzer”. Ik heb hem geassisteerd met het geven van salsalessen en ik heb demo’s gegeven op verscheidene salsafeesten. Ik vond dit erg leuk om te doen!

In 2005 vertelde Clarita mij dat ze terugkeerde naar Cuba en dat ze een instructrice zocht die haar lessen bij Swing-inn, samen met Richard Kebeck, wilde overnemen. Ik heb meteen ja gezegd! Sindsdien maak ik deel uit van de Swing-inn club.

Salsa Solo Latino: “Solo Latino” is een idee waar ik zelf mee op de proppen kwam. Ik realiseerde me dat er veel vrouwen zijn die het geweldig vinden om op Latijnse ritmes te dansen maar helaas geen partner hebben.

In Cuba heb je niet perse een partner nodig om te dansen. Je kunt ook alleen dansen en je hebt de vrijheid om te bewegen zoals je zelf wilt en plezier te hebben in plaats van in een hoekje te wachten op een partner. Met de lessen van Solo Latino probeer ik rustig en stap voor stap de basis en techniek, maar vooral het plezier en het gevoel voor Latijnse dansen en ritmes over te brengen.

Je hoeft echt niet bang te zijn om in een elegante en vrouwelijke manier alle spanning van een lange werkdag eruit te dansen! Bij “Solo Latino” kan het allemaal!